[English]

Brumnova nagrada za spletne in mobilena aplikacije je naša!
Na 6. bienalu vidnih sporočil Slovenije je žirija v sestavi Roger Black (predsednik), Anette Lenz, Alice Twemlow, Oliver Reichenstein in Nedjeljko Špoljar za mobilno aplikacijo A do B: Ljubljana zapisala:
Dobro oblikovana aplikacija za pametne telefone, pri kateri ne gre samo za zapakirano vsebino, ampak je aplikacija v pravem pomenu besede. Je interaktivni vodnik po mestu, ki temelji na standardni podatkovni zbirki zemljevidov. Prikazuje tudi aktualni vozni red javnega prevoza za interaktivno iskanje poti, vključno s samopostrežno izposojo koles. Oblikovna podoba je jasna in zelo uporabna.

Kratek opis
Ozadje projekta
V čem je prednost mobilne aplikacije »A do B: LJ«?
Predstavitev izhodiščnega koncepta LPP UX (rezultat delavnice / pdf)
Ujeli so nas tudi na Radiu Slovenija. Tina Pezdirc Nograšek se je pogovarjala z Robertom Bogatajem. Vabljeni k poslušanju.

GEM zaslon
Brezplačno mobilno aplikacijo najdete na: App Store

A do B: LJ združuje tri oblike trajnostnega transporta v mestu Ljubljana: kolo (BicikeLJ), avtobus (Ljubljanski potniški promet) ter hojo. Kako deluje? Določimo trenutno/začetno lokacijo (A), vnesemo končno lokacijo (B) in voilà! BicikeLJ, avtobus in peš pot (z minutažo, potekom poti in kilometri vred) so na dlani.

a-to-b-3Aplikacija (je):

 • enostavna za uporabo
 • odlično oblikovana
 • informativna (s ciljem prihranitve časa)
 • omogoča izbiranje med večimi potmi do cilja
 • trajnostno naravnana
 • brezplačna

Kako deluje (pdf)

Kategorija: Navigacija

Oblikovanje mobilne aplikacije: Sebastian Žetko
Razvoj mobilne aplikacije: Guerrilla Code (Luka Penger in Matej Bukovinski)
Vodja projekta za RRA LUR: mag. Tina Pezdirc Nograšek
Produkcija: Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR)

Zasnova mobilne aplikacije je nastala v okviru kreativnega tabora »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso« (april 2013)
Avtorji ideje: Sabina Bakula, Urška Kadunc, Urša Kisovec, Anja Kozlan, Sebastian Žetko
Mentorici: dr. Petra Černe Oven in dr. Barbara Predan (Pekinpah, ALUO)
Organizacija: RRA LUR in društvo Pekinpah

Ozadje projekta

Katera pot je najhitrejša?

Vsi smo se že znašli v položaju, ko smo se vprašali, kako bi najhitreje prišli na drugi konec mesta, torej kako bi najučinkoviteje prišli od točke A do točke B. Če v vprašanje dodamo še pogoj, da želimo potovati na kar se da trajnosten način, se znajdemo pred izzivom, ki so ga reševali in odlično rešili Sabina Bakula, Urška Kadunc, Urša Kisovec, Anja Kozlan in Sebastian Žetko (Izhodiščni koncept LPP UX / pdf). Zasnovana rešitev – nova mobilna aplikacija – je nastala pod mentorstvom Petre Černe Oven in Barbare Predan na kreativnem taboru storitvenega in informacijskega oblikovanja »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso«, v organizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in društva Pekinpah.

Na podlagi odličnih odzivov s strani strokovne in laične javnosti so se v Regionalnem centru kreativne ekonomije odločili za drzen korak implementacije nove mobilne aplikacije. K razvoju aplikacije so povabili vrhunski Mac/iOS razvojni studio Guerrilla Code (Matej Bukovinski in Luka Penger), za odlično oblikovanje mobilne aplikacije pa je poskrbel absolvent oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Sebastian Žetko.

a-to-b-2


V čem je prednost mobilne aplikacije »A do B: LJ«?

Predlagana rešitev združuje tri oblike trajnostnega transporta v mestu Ljubljana: kolo – BicikeLJ, avtobus – Ljubljanski potniški promet in hojo. Hkrati pa je to ena prvih vključitev kolesa kot trajnostnega, javno dostopnega prevoznega sredstva v mobilno aplikacijo evropskega mesta, kar pomeni obogatitev celostne ponudbe za uporabnika.

Mobilna aplikacija uporabniku na izredno preprost način ponuja optimalno (trajnostno) izbiro za premostitev razdalje od točke A do točke B. Poleg izrisane poti nam aplikacija ponudi še vse ostale potrebne podatke:

 • čas poti,
 • razdaljo v kilometrih,
 • natančen zemljevid poti,
 • postajališče BicikeLJ, ki je najbližje naši začetni in končni postaji,
 • število koles in prostih mest na posameznem postajališču BicikeLJ,
 • najbližjo avtobusno postajo s časom odhoda avtobusa in minutažo vožnje,
 • pa tudi informacijo, kje moramo prestopiti na drug avtobus ali izstopiti.

Mobilna aplikacija »A do B: LJ« je torej nova pridobitev v smeri gradnje zelene prestolnice. Vse meščane in dnevne migrante spodbuja k uporabi javnega prevoza in tako ustvarja pogoje za izboljšanje prometnega kaosa v širši regiji ter pomeni še enega od nujnih korakov k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev in obiskovalcev mesta. S tem projektom Ljubljana – kandidatka za zeleno prestolnico Evrope – drzno stopa korak naprej.

Prva testna verzija aplikacije bo predstavljena na »Evropskem tednu mobilnosti«, ki bo potekal od 16. do 20. septembra 2013 v Ljubljani. Pilotna verzija je razvita za platformo iOS. V prihodnje pa vsekakor upamo na posluh Mestne občine Ljubljana, da bo v projektu prepoznala vse prednosti obstoječe aplikacije in podprla razvoj še za platformo Android.

Vabljeni k uporabi!

Vrni na vrh